Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ραμαζάνι-Νορβηγία: Το τραγικό πρόβλημα των μουσουλμάνων!

Κατά τους μουσουλμάνους ο Αλλάχ έχει προβλέψει τα πάντα και έχει ρίξει ουρανοκατέβατα τη θέληση του, γραμμένη στο Κοράνι, επί της κεφαλής του προφήτη του Μωάμεθ. Υπάρχει κάτι όμως που ο πραγματικός συγγραφέας του Κορανιού, ο Μωάμεθ και ο κύκλος του, δεν μπορούσε να προβλέψει στο πρώτο τέταρτο του 7ου αι. μ.Χ. Τον ήλιο του μεσονυκτίου!
Όπως είναι γνωστό στον αρκτικό κύκλο, το καλοκαίρι, ο ήλιος δεν δύει ποτέ. Έτσι, οι 900 μουσουλμάνοι το Τρόμσο της Νορβηγίας, οι οποίοι γιορτάζουν αυτή την περίοδο το ραμαζάνι, κινδυνεύουν να πεθάνουν… από νηστεία, καθώς το Κοράνι επιβάλει σαφώς, ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι «πιστοί» πρέπει να νηστεύουν μέχρι να δύσει ο ήλιος. Έλα όμως που στο Τρόμσο ο ήλιος αρνείται να δύσει!
«Πρόκειται για μια νέα πρόκληση στην ιστορία του Ισλάμ, την οποία ο Μωάμεθ δεν μπορούσε να προβλέψει 1.400 χρόνια, πριν», αναφέρει το γερμανικό der Spiegel. Πέραν του ήλιου όμως, οι μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στη Δύση, βρίσκονται ενώπιον προκλήσεων που δεν μπορούσαν να προβλεφτούν τον 7ο αιώνα, ακόμα και από τον… προφήτη!

Στην εποχή μας που το Ισλάμ μέσω πολέμων ή εμπορίου έχει, μέσω των οπαδών του εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι «πιστοί» βρίσκονται προ του διλήμματος, εργασία ή αυστηρή τήρηση των θρησκευτικών κανόνων; Το ερώτημα βασανίζει και την Σάντρα Μαριάμ Μόε, την, εδώ και 17 χρόνια προσηλυτισμένη στον Ισλάμ Νορβηγίδα κάτοικο του Τρόμσο, αφού αν δεν υπακούσουν στο θέλημα του Αλλάχ, φοβούνται πως θα πρέπει να ξεχάσουν τις μετά θάνατον απολαύσεις!
Οι μουσουλμάνοι ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο, έτσι το ραμαζάνι δεν γιορτάζεται ποτέ σε σταθερή ημερομηνία. «Συνήθως ερχόταν όταν ήταν χειμώνας στη Νορβηγία. Τώρα όμως που ήρθε καλοκαίρι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», ανέφερε η Μόε. Έτσι αποφάσισαν να συμβουλευτούν έναν… ειδικό, τον Σαουδάραβα σεΐχη Αμπτουλάχ αλ Μουσλί, ο οποίος και τους έδωσε τρεiς επιλογές!
Να ακολουθήσουν το ωράριο της Μέκκα, του Όσλο, όπου και το καλοκαίρι ο ήλιος δύει για τέσσερις ώρες, ή να φτιάξουν δικό τους κώδικα για το Τρόμσο! Αν και φάνηκε ότι η σολομώντεια αυτή λύση θα επέλυε το πρόβλημα δεν ήταν, τελικά, έτσι διότι ουδείς εκ της κοινότητας αναλάμβανε την ευθύνη να προσαρμόσει τον θεϊκό νόμο στα δεδομένα του Τρόμσο,φοβούμενος τον κίνδυνο… να βρεθεί στην κόλαση!
Τελικά, κατόπιν συνεννόησης και με τις άλλες μουσουλμανικές κοινότητες στη Νορβηγία, κατέληξαν στην απόφαση να ακολουθήσουν τη Μέκκα. Και πάλι όμως αντιμετώπισαν προβλήματα αφού το Κοράνι ξεκάθαρα αναφέρει, φως και σκοτάδι, όχι μέρα ή νύχτα. Άρα, άσχετα με την πραγματική ώρα, αν υπάρχει φως δεν επιτρέπεται να φάνε!
Ευτυχώς γι’ αυτούς, στις 27 Ιουλίου, η νύχτα θα τυλίξει για ελάχιστες ώρες το Τρόμσο, φέρνοντας μαζί της τα προεόρτια του χειμώνα. Την ίδια μέρα όμως τα ραμαζάνι φτάνει στο τέλος του. Δύσκολο τελικά να είσαι πιστός μουσουλμάνος σε μια βόρεια χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου